programma 22/11

PROGRAMMA
22 NOVEMBER 2018 – WAREGEM

Elke sessie heeft een identiek programmaschema, maar de lokale praktijkvoorbeelden en keuze-ateliers verschillen. Je kan dus kiezen voor de dichtstbijzijnde sessie, de handigste datum of de sessie met de voor jou meest interessante praktijkverhalen en keuze-ateliers.
In elk geval: welkom!
In Waregem werken we samen met de cultuurdienst en zijn we te gast in Biblab van CC De Schakel, de tijdelijke invulling van de voormalige bibliotheek.

9u30: ONTHAAL
Met een straffe koffie of thee zijn we klaar voor de dag. Gekende collega’s en organisaties, nieuwe gezichten, leuk om iedereen (terug) te zien.
10u: FASTFORWARD
Warm onthaal door Lien Verwaeren, directeur van het Forum voor Amateurkunsten, en schepen van cultuur in Waregem, Pietro Iacopucci. Directeur van CC De Schakel, Esther Maes, licht de plannen voor het ondersteunen van jong/nieuw talent toe vanuit het experiment met Biblab en Pepijn Kennis van Toestand vzw brengt een inspirerende pitch rond bottom-up werken en tijdelijke invullingen.
Toestand
Stadslucht maakt vrij, maar alleen als ze toegankelijk is. Toestand heractiveert leegstaande plekken en geeft er ruimte aan sociaal-culturele initiatieven die anders moeite hebben om zich te ontwikkelen. Deze fysieke ruimte wordt een hefboom voor maatschappelijk engagement en artistieke praktijk, voor sport en spel. Vzw Toestand begon zelf als initiatief van jonge feesters en groeide uit tot professionele praktijk ter omkadering van tijdelijke heractivering. De actieve projecten zijn vooral Brussels, de ervaring en expertise die ze hiermee opbouwden delen ze landelijk, en jaarlijks trekt de organisatie met de vrijwilligersploeg naar het buitenland om jongeren te helpen hun eigen ruimte te heractiveren. Toestand deelt haar visie op leegstand, tijdelijke heractivering en het recht op ruimte in de stad.
11u-12u30: PRAKTIJKMODULES
Verse oogst aan lokale praktijkverhalen, met focus op bottom-up initiatief, verteld door zij die de praktijk mee maken. Vragen staat vrij. Kies bij het inschrijven voor cases rond RUIMTE (tijdelijke invullingen, infrastructuur, de plek) of INTERACTIE (met aandacht voor interdisciplinair werken, samenwerken, participatie).
Check hier de volledige lijst praktijkverhalen voor Waregem en kies je module. 
12u30-13u45: LUNCHTIME
Schuif aan voor de veggie lunch voorzien door de in Biblab residerende start-up ExtraBrood, check de infomarkt of ga in gesprek met de aanwezige organisaties om jouw beleid verder vorm te geven, of een project te bespreken. Ga zeker eens langs bij installatie van Bram Lattré (tBEDRIJF) en illustratrice Flore Deman. Speciaal voor deze KUNST BUITEN-sessie ontwikkelden ze een interactieve installatie ‘Stamp een sticker’ waarbij het publiek op één van de woorden gaat staan en dan een kleurrijke animatie te zien krijgt. Of laat je fotograferen in de 3D-photobooth van Femke Platteau en Niels Putman. TLcollectief maakte tijdens Buren bij Kunstenaars voor unieke versies van onze klassieke linnen tote-bags. Haal jouw exemplaar en vul ‘m met goodies van de infomarkt. 
13u45: OVER HET NIEUWE STEUNPUNT
Verneem exclusief meer over het nieuwe steunpunt voor bovenlokale cultuur. Kersvers voorzitter Luc Martens geeft een stand van zaken. 
14u: DE KEUZEATELIERS GAAN VAN START
Kies drie keuzeateliers van telkens 30 minuten. 
Maak kennis met city-events en de meerwaarde voor jouw stad, of laat je inspireren door de methodieken van Stad Waregem om jouw beleid verder vorm te geven.  Ook het departement cultuur doet een duit in het zakje. Ben je nieuw in de sector? Volg dan het intro-atelier. Bekijk hier de volledige lijst.
Bij elk atelier ligt de nadruk op de meerwaarde & kansen voor jouw lokaal cultuurbeleid en een warme omkadering voor artistieke initiatieven.
16u: DRINK
Neem een glas, bezoek de infomarkt of ga in gesprek met een van de aanwezige organisaties om jouw beleid vorm te geven, of een project te bespreken. Vergeet jouw unieke goodie-bag niet: deze mag je zelf samenstellen op de infomarkt!